Zamówienia na świeże pieczywo można składać od 10 MAJA 2024 do 04 CZERWCA 2024. do godz 20:00. Wysyłka 10 CZERWCA 2024r. Zamówienia z samymi suchymi produktami będą realizowane w miarę możliwości na bieżąco. Przesyłki z samymi suchymi produktami wysyłamy również do Danii, Holandii, Irlandii, Niemiec, Szwecji, Włoch.
Informacje dla alergików: w zakładzie przetwarzane są orzechy, sezam, soja, nabiał, jaja.

Q&A

Zapraszamy do zapoznania się z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania

scroll-icon
1

Instrukcja traktowania chleba Bezglutenowego od „Bogdana Piekarza”.

Otrzymaliście Państwo przesyłkę z chlebem opakowaną barierowo w systemie MAP bezpieczną do przechowywania w warunkach chłodniczych w lodówce do 10 dni bez otwarcia. Po otwarciu proszę spożyć chleb w ciągu 48 godzin.
Chleb przeznaczony na dłuższy czas należy zaraz po otrzymaniu zamrozić i można to zrobić na kilka sposobów.

Sposoby zamrażania:

1. Otworzyć opakowanie, pokroić w kromeczki i zamrozić najlepiej w pojemniku do żywności, a jeszcze lepiej poprzekładać kromeczki papierem pergaminowym tak jak to spotykamy o opakowaniach plasterkowanego żółtego sera. Dobrze też włożyć w torebki strunowe do zamrażania. Wtedy bardzo łatwo kromeczki się odwarstwią.

2. Zamrozić tak jak wyjmujemy z kartonu a cały chleb w opakowaniu włożyć do zamrażalki, ale wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuży i istnieje niebezpieczeństwo zmarnowania nadmiaru rozmrożonego chlebka.

Odmrażanie:

Chleb zamrożony w kromkach wystarczy wyjąć na pół godz. przed planowanym posiłkiem. Chleb, który był zamrożony w całości wyjmujemy najlepiej wieczorem jeśli potrzebny na śniadanie, a przed południem jeśli potrzebny na kolację.

Kolejna obróbka termiczna:

Nasz chleb z racji wykluczenia wszelakich dodatków chemicznych poprawiających jego wartości przechowalnicze powinien trafić do wysokiej temperatury w domu przed posiłkiem. Żeby cieszyć się smakiem i strukturą chleba musi trafić minimum do tostera w kromce albo w całości do nagrzanego piekarnika do temp 220*C na 12 min (już rozmrożony) Wtedy czujemy się jakbyśmy go sami w domu upiekli. Po wystygnięciu nadaje się na nasz kolejny posiłek. Dlaczego tak ?? W pieczywie bezglutenowym bez chemii musimy poddać chleb obróbce termicznej żeby odbudowała się struktura skrobi w miękiszu. ZAWSZE chleb powinien trafić do obróbki termicznej co zmieni jego strukturę i smak.

Jeśli chleb od razu po otworzeniu worka foliowego, w którym go otrzymaliśmy będziemy jedli, narazi nas to na rozczarowanie i brak satysfakcji. Musimy zadać sobie trud żeby cieszyć się chlebem z naturalnych składników bez chemii czyli bez : karboksymetylocelulozy, mono di i trójglicerydów, glicerolu, propionianu wapnia itd. To takie „coś za coś” Jeśli nie jest to dla Państw akceptowalne to lepiej nabyć gotowy do spożycia chleb bezglutenowy dostępny w każdym sklepie.

Dziękujemy z Marioleńką, że z nami jesteście.
Tel.: M 606817222, B 602788186

2

Tak. Mamy osobny zakład w innej lokalizacji , który wypieka pieczywo bezglutenowe potwierdzone badaniami laboratoryjnymi. Badania do wglądu w zakładce „Certyfikaty”

3

Pieczywo wysyłamy do zaprzyjaźnionych z nami rodzin na terenie całego kraju.

4

Tak , w określone dni są realizowane wysyłki dla osób indywidualnych i dla sklepów. Minimalne zamówienie dla osób indywidualnych to 4 chleby, natomiast minimalne zamówienie dla sklepów to 10 chlebów. Chleby wypiekane są raz w miesiącu lub rzadziej. Na górnym pasku strony zawsze jest informacja do kiedy składamy zamówienia i kiedy wysyłka.

5

Chleb pakujemy jednostkowo w systemie MAP w specjalnych workach w osłonie gazu, zapakowane sterylnie i bezpiecznie.

6

Zazwyczaj deklarujemy 7 dni terminu do spożycia dla chlebów opakowanych w systemie MAP , oczywiście można go spożywać po tym czasie, jednak po upływie 5 dni najlepszy jest pod postacią grzanki lub tosta.

7

Pieczywo doskonale znosi zamrażanie. Jeśli nie mamy pewności że zostanie szybko zjedzone najlepiej zamrozić od razu po dostawie. Po rozmrożeniu powinno być w stanie nie pogorszonym.

8

Zapraszam do działu kontakt, gdzie znajdziemy wszystkie potrzebne dane teleadresowe. Zapraszam też do wymiany poglądów i opinii na naszym profilu FB https://www.facebook.com/Gluten-Free-BioPiekarz-720155938121849/

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli będziesz nadal korzystać z tej strony, założymy, że akceptujesz naszą politykę prywatności.