Zamówienia na świeże pieczywo można składać od 10 MAJA 2024 do 04 CZERWCA 2024. do godz 20:00. Wysyłka 10 CZERWCA 2024r. Zamówienia z samymi suchymi produktami będą realizowane w miarę możliwości na bieżąco. Przesyłki z samymi suchymi produktami wysyłamy również do Danii, Holandii, Irlandii, Niemiec, Szwecji, Włoch.
Informacje dla alergików: w zakładzie przetwarzane są orzechy, sezam, soja, nabiał, jaja.

Twoje oczekiwania

Świeże produkty dla osób chorych na Celiakie i na diecie bezglutenowej.

scroll-icon

Trafiłaś/eś tu zapewne w poszukiwaniu czegoś, co mogło by ulżyć w Twoich poszukiwaniach odpowiednich produktów dla Ciebie i Twojego dziecka czy bliskich.

Często jest tak, że trudno nam wykluczyć ze swojej diety pieczywo i szukamy czegoś co chociaż przypominało by chleb za którym tęsknimy i nie wyobrażamy sobie kolejnych lat diety bezglutenowej bez chleba. Twoje oczekiwania są dosyć jasne. Spróbuje je zidentyfikować.

Chcesz, żeby Twój chleb miał dobry, naturalny skład oraz smak chleba i wilgotny miękisz z dobrą strukturą.

Potrzebujesz poczucia bezpieczeństwa odnośnie składu Twojego chleba, aby spożycie go nie powodowało żadnych dolegliwości z powodu niedopilnowania czegoś w piekarni. Twój organizm powinien reagować bez niespodzianek, bez dolegliwości jelitowych, żołądkowych czy dermatologicznych. Chcesz mieć pewność, że jeśli ktoś deklaruje, że chleb jest bez glutenu, to nie okaże się któregoś dnia, że to tylko slogan reklamowy.

Chcesz czasami pokroić ciepły chleb z chrupiącą pod nożem skórką oraz żeby nie rozsypywał się podczas krojenia. Chcesz mieć pewność, że Twój bezglutenowy chleb nie składa się gliceryny, mono i diglicerydów, środków konserwujących i celulozy.

Rozumiemy Twoje oczekiwania. W dziale Q&A znajdziesz wiele filmów z odpowiedziami na kilkadziesiąt pytań.

“Od lat pracuję w swojej pracowni/laboratorium, żeby stworzyć to, czego każdy na bezglutenowej diecie oczekuje.”

Bogdan Smolorz

Uwaga Ważne

Instrukcja traktowania chleba po otrzymaniu przesyłki i przed spożyciem

1

Instrukcja traktowania chleba Bezglutenowego od „Bogdana Piekarza”.

Otrzymaliście Państwo przesyłkę z chlebem opakowaną barierowo w systemie MAP bezpieczną do przechowywania w warunkach chłodniczych w lodówce do 10 dni bez otwarcia. Po otwarciu proszę spożyć chleb w ciągu 48 godzin.
Chleb przeznaczony na dłuższy czas należy zaraz po otrzymaniu zamrozić i można to zrobić na kilka sposobów.

Sposoby zamrażania:

1. Otworzyć opakowanie, pokroić w kromeczki i zamrozić najlepiej w pojemniku do żywności, a jeszcze lepiej poprzekładać kromeczki papierem pergaminowym tak jak to spotykamy o opakowaniach plasterkowanego żółtego sera. Dobrze też włożyć w torebki strunowe do zamrażania. Wtedy bardzo łatwo kromeczki się odwarstwią.

2. Zamrozić tak jak wyjmujemy z kartonu a cały chleb w opakowaniu włożyć do zamrażalki, ale wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuży i istnieje niebezpieczeństwo zmarnowania nadmiaru rozmrożonego chlebka.

Odmrażanie:

Chleb zamrożony w kromkach wystarczy wyjąć na pół godz. przed planowanym posiłkiem. Chleb, który był zamrożony w całości wyjmujemy najlepiej wieczorem jeśli potrzebny na śniadanie, a przed południem jeśli potrzebny na kolację.

Kolejna obróbka termiczna:

Nasz chleb z racji wykluczenia wszelakich dodatków chemicznych poprawiających jego wartości przechowalnicze powinien trafić do wysokiej temperatury w domu przed posiłkiem. Żeby cieszyć się smakiem i strukturą chleba musi trafić minimum do tostera w kromce albo w całości do nagrzanego piekarnika do temp 220*C na 12 min (już rozmrożony) Wtedy czujemy się jakbyśmy go sami w domu upiekli. Po wystygnięciu nadaje się na nasz kolejny posiłek. Dlaczego tak ?? W pieczywie bezglutenowym bez chemii musimy poddać chleb obróbce termicznej żeby odbudowała się struktura skrobi w miękiszu. ZAWSZE chleb powinien trafić do obróbki termicznej co zmieni jego strukturę i smak.

Jeśli chleb od razu po otworzeniu worka foliowego, w którym go otrzymaliśmy będziemy jedli, narazi nas to na rozczarowanie i brak satysfakcji. Musimy zadać sobie trud żeby cieszyć się chlebem z naturalnych składników bez chemii czyli bez : karboksymetylocelulozy, mono di i trójglicerydów, glicerolu, propionianu wapnia itd. To takie „coś za coś” Jeśli nie jest to dla Państw akceptowalne to lepiej nabyć gotowy do spożycia chleb bezglutenowy dostępny w każdym sklepie.

Dziękujemy z Marioleńką, że z nami jesteście.
Tel.: M 606817222, B 602788186

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli będziesz nadal korzystać z tej strony, założymy, że akceptujesz naszą politykę prywatności.