Zamówienia na świeże pieczywo można składać od 10 MAJA 2024 do 04 CZERWCA 2024. do godz 20:00. Wysyłka 10 CZERWCA 2024r. Zamówienia z samymi suchymi produktami będą realizowane w miarę możliwości na bieżąco. Przesyłki z samymi suchymi produktami wysyłamy również do Danii, Holandii, Irlandii, Niemiec, Szwecji, Włoch.
Informacje dla alergików: w zakładzie przetwarzane są orzechy, sezam, soja, nabiał, jaja.

Twoje wykluczenia

Świeże produkty dla osób chorych na Celiakie i na diecie bezglutenowej.

scroll-icon

Wierzymy że możemy krok po kroku zmieniać nasze zakupowe przyzwyczajenia i inspirować się wzajemnie do zrównoważonych zachowań w stylu naszego odżywiania.

Trafiłeś w miejsce, gdzie postaram się zatroszczyć się o Ciebie w trudnych wyborach, jakie niesie za sobą zmaganie się z wieloma wykluczeniami pokarmowymi i nietolerancjami na składniki znajdujące się w jedzeniu.

Nietolerancje i wykluczenia znacząco utrudniają Ci organizowanie posiłków, dlatego na początku ustalimy co sprawia Ci największy kłopot. Najważniejsze jednak jest to, aby mieć do dyspozycji aktualne wyniki badań, które znacząco ułatwią dokonywanie bezpiecznych wyborów.

Często jest tak, że konsultuję telefonicznie wykluczenia i nietolerancje na podstawie wyników badań. Zajmuje to trochę czasu, ale pomaga już na starcie właściwie wybrać.

W naszym sklepiku jest dostępny spis składników, które chcesz wykluczyć i wtedy system wyświetli Ci tylko chleby dostępne dla Ciebie, co powinno znakomicie ułatwić Ci wybór właściwego gatunku chleba dla Ciebie.

Odwiedź sklep

Zwróć proszę uwagę czy możesz w składzie mieć drożdże. Jeśli nie ma przeciwwskazań typu (candida, terapia antybiotykowa, grzybica) to nie rezygnuj z drożdży, bo to dobry dostawca witamin z grupy B.
Zobacz czy wykluczona jest Bezglutenowa skrobi pszenna, czy musisz unikać ryżu, czy tolerujesz kukurydzę, czy orzechy nie są problemem, czy wykluczony jest cały nabiał, czy cukier nie jest przeszkodą, czy sezam nie jest Twoim alergenem.

Jeśli uważasz że Twoje wykluczenia są trudne i niestandartowe, to skontaktuj się proszę ze mną w celu poszukiwania wspólnie właściwych składników.

Skontaktuj się

Najczęściej zadawane pytania.

Zapraszamy do zapoznania się z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania.

Jakie produkty cukiernicze znajdę w waszej ofercie?

Mojemu dziecku nie smakuje żaden chleb, od czego zacząć?

Dlaczego pakujecie chleb w folię?

Kim wy właściwie jesteście?

Czy wasze produkty są wegańskie?

Gdzie stacjonarnie kupię wasze chleby?

Uwaga Ważne

Instrukcja traktowania chleba po otrzymaniu przesyłki i przed spożyciem

1

Instrukcja traktowania chleba Bezglutenowego od „Bogdana Piekarza”.

Otrzymaliście Państwo przesyłkę z chlebem opakowaną barierowo w systemie MAP bezpieczną do przechowywania w warunkach chłodniczych w lodówce do 10 dni bez otwarcia. Po otwarciu proszę spożyć chleb w ciągu 48 godzin.
Chleb przeznaczony na dłuższy czas należy zaraz po otrzymaniu zamrozić i można to zrobić na kilka sposobów.

Sposoby zamrażania:

1. Otworzyć opakowanie, pokroić w kromeczki i zamrozić najlepiej w pojemniku do żywności, a jeszcze lepiej poprzekładać kromeczki papierem pergaminowym tak jak to spotykamy o opakowaniach plasterkowanego żółtego sera. Dobrze też włożyć w torebki strunowe do zamrażania. Wtedy bardzo łatwo kromeczki się odwarstwią.

2. Zamrozić tak jak wyjmujemy z kartonu a cały chleb w opakowaniu włożyć do zamrażalki, ale wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuży i istnieje niebezpieczeństwo zmarnowania nadmiaru rozmrożonego chlebka.

Odmrażanie:

Chleb zamrożony w kromkach wystarczy wyjąć na pół godz. przed planowanym posiłkiem. Chleb, który był zamrożony w całości wyjmujemy najlepiej wieczorem jeśli potrzebny na śniadanie, a przed południem jeśli potrzebny na kolację.

Kolejna obróbka termiczna:

Nasz chleb z racji wykluczenia wszelakich dodatków chemicznych poprawiających jego wartości przechowalnicze powinien trafić do wysokiej temperatury w domu przed posiłkiem. Żeby cieszyć się smakiem i strukturą chleba musi trafić minimum do tostera w kromce albo w całości do nagrzanego piekarnika do temp 220*C na 12 min (już rozmrożony) Wtedy czujemy się jakbyśmy go sami w domu upiekli. Po wystygnięciu nadaje się na nasz kolejny posiłek. Dlaczego tak ?? W pieczywie bezglutenowym bez chemii musimy poddać chleb obróbce termicznej żeby odbudowała się struktura skrobi w miękiszu. ZAWSZE chleb powinien trafić do obróbki termicznej co zmieni jego strukturę i smak.

Jeśli chleb od razu po otworzeniu worka foliowego, w którym go otrzymaliśmy będziemy jedli, narazi nas to na rozczarowanie i brak satysfakcji. Musimy zadać sobie trud żeby cieszyć się chlebem z naturalnych składników bez chemii czyli bez : karboksymetylocelulozy, mono di i trójglicerydów, glicerolu, propionianu wapnia itd. To takie „coś za coś” Jeśli nie jest to dla Państw akceptowalne to lepiej nabyć gotowy do spożycia chleb bezglutenowy dostępny w każdym sklepie.

Dziękujemy z Marioleńką, że z nami jesteście.
Tel.: M 606817222, B 602788186

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli będziesz nadal korzystać z tej strony, założymy, że akceptujesz naszą politykę prywatności.