Zamówienia na świeże pieczywo można składać od 10 MAJA 2024 do 04 CZERWCA 2024. do godz 20:00. Wysyłka 10 CZERWCA 2024r. Zamówienia z samymi suchymi produktami będą realizowane w miarę możliwości na bieżąco. Przesyłki z samymi suchymi produktami wysyłamy również do Danii, Holandii, Irlandii, Niemiec, Szwecji, Włoch.
Informacje dla alergików: w zakładzie przetwarzane są orzechy, sezam, soja, nabiał, jaja.

Twoje wyniki

Świeże produkty dla osób chorych na Celiakie i na diecie bezglutenowej.

scroll-icon

Twoje wyniki badań po zrobieniu Testu na Nietolerancje Pokarmowe znakomicie ułatwią dokonanie przez Ciebie, czy wspólnie ze mną, wyboru pieczywa dla Ciebie.

Trudno dokonywać wyboru na chybił trafił w tak ważnej kwestii. Jeśli masz już swoje wyniki albo wyniki Twojego dziecka, dla którego musimy wybrać odpowiedni chleb bezglutenowy, to świetnie. Jeśli jednak nie są jeszcze dla Ciebie dostępne, to już czas żeby takie wykonać. Wpisując w internecie “Testy na Nietolerancje Pokarmowe” wyświetli nam się sporo miejsc, gdzie możemy takie badania zrobić co znakomicie ułatwi właściwe dopasowanie specjalnie dla Ciebie chleba bezglutenowego, który zamiast dolegliwości przyniesie radość.

Dobrze też jest skontaktować się z dietetykiem, bo to też pozwala szybko uporać się z problemem. Chodzi o dobre samopoczucie Twoje lub Twojego dziecka. Zróbmy to dobrze i pozwól zatroszczyć się o siebie. Zasadnym byłoby wybrać badanie na jak największą ilość alergenów co znacznie uprości dopasowanie pod Twoim kontem.

Maks. rozmiar pliku: 256 MB.

Klikając WYŚLIJ, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Celiakia

Celiakia, choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten – choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym, uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością objawów klinicznych zależnych od glutenu, obecnością w surowicy przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej, HLA-DQ2 i/lub DQ8[1].

Czytaj więcej
Nietolerancja Glutenu

U osób chorych na nietolerancję glutenu, spożywanie produktów zawierających to roślinne białko przyczynia się do występowania różnorodnych dolegliwości. Gluten znajduje się w ziarnach zbóż (takich jak pszenica, jęczmień czy żyto), a więc i w produktach pokarmowych z nich wykonanych.

Czytaj więcej

UWAGA WAŻNE

Instrukcja traktowania chleba po otrzymaniu przesyłki i przed spożyciem

1

Instrukcja traktowania chleba Bezglutenowego od „Bogdana Piekarza”.

Otrzymaliście Państwo przesyłkę z chlebem opakowaną barierowo w systemie MAP bezpieczną do przechowywania w warunkach chłodniczych w lodówce do 10 dni bez otwarcia. Po otwarciu proszę spożyć chleb w ciągu 48 godzin.
Chleb przeznaczony na dłuższy czas należy zaraz po otrzymaniu zamrozić i można to zrobić na kilka sposobów.

Sposoby zamrażania:

1. Otworzyć opakowanie, pokroić w kromeczki i zamrozić najlepiej w pojemniku do żywności, a jeszcze lepiej poprzekładać kromeczki papierem pergaminowym tak jak to spotykamy o opakowaniach plasterkowanego żółtego sera. Dobrze też włożyć w torebki strunowe do zamrażania. Wtedy bardzo łatwo kromeczki się odwarstwią.

2. Zamrozić tak jak wyjmujemy z kartonu a cały chleb w opakowaniu włożyć do zamrażalki, ale wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuży i istnieje niebezpieczeństwo zmarnowania nadmiaru rozmrożonego chlebka.

Odmrażanie:

Chleb zamrożony w kromkach wystarczy wyjąć na pół godz. przed planowanym posiłkiem. Chleb, który był zamrożony w całości wyjmujemy najlepiej wieczorem jeśli potrzebny na śniadanie, a przed południem jeśli potrzebny na kolację.

Kolejna obróbka termiczna:

Nasz chleb z racji wykluczenia wszelakich dodatków chemicznych poprawiających jego wartości przechowalnicze powinien trafić do wysokiej temperatury w domu przed posiłkiem. Żeby cieszyć się smakiem i strukturą chleba musi trafić minimum do tostera w kromce albo w całości do nagrzanego piekarnika do temp 220*C na 12 min (już rozmrożony) Wtedy czujemy się jakbyśmy go sami w domu upiekli. Po wystygnięciu nadaje się na nasz kolejny posiłek. Dlaczego tak ?? W pieczywie bezglutenowym bez chemii musimy poddać chleb obróbce termicznej żeby odbudowała się struktura skrobi w miękiszu. ZAWSZE chleb powinien trafić do obróbki termicznej co zmieni jego strukturę i smak.

Jeśli chleb od razu po otworzeniu worka foliowego, w którym go otrzymaliśmy będziemy jedli, narazi nas to na rozczarowanie i brak satysfakcji. Musimy zadać sobie trud żeby cieszyć się chlebem z naturalnych składników bez chemii czyli bez : karboksymetylocelulozy, mono di i trójglicerydów, glicerolu, propionianu wapnia itd. To takie „coś za coś” Jeśli nie jest to dla Państw akceptowalne to lepiej nabyć gotowy do spożycia chleb bezglutenowy dostępny w każdym sklepie.

Dziękujemy z Marioleńką, że z nami jesteście.
Tel.: M 606817222, B 602788186

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli będziesz nadal korzystać z tej strony, założymy, że akceptujesz naszą politykę prywatności.